• O Zszywce
  • Popularne
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Wszystkie
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Społeczności
  • Tagi
  • Przycisk dodaj
  • Widget na stronę
  • Pliki cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
ZALOGUJ
ZAREJESTRUJ SIĘ

Maria_anna

Maria_anna
Moje tablice obserwuje 109 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
przeczytane Ciasto bez pieczenia ,,3 smaki''


    duże opakowanie herbatników 350 g
    pół opakowania okrągłych biszkoptów 150 g
    truskawki:
    ok. 80 dag świeżych lub mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier do smaku
    budyń:
    1 l mleka 3,2 %
    2 budynie waniliowe
    0,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    0,5 kostki masła
    śmietana:
    0,5 l śmietany 30 %
    galaretka cytrynowa
    puder do smaku
    oraz:
    czekolada do dekoracji (użyłam malinowej)

Blachę o wym. 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki.

Truskawki: przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty.

Budyń: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło.

W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty.

Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy w chłodne miejsce.

Śmietana: galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Gdy przestygnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Wlewamy powoli galaretkę i chwilkę miksujemy.

Wykładamy na herbatniki, ścieramy czekoladę. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Ekspresowy bigos z białej kapusty

Składniki /4 porcje/:

    1/2 główki białej kapusty
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    ok. 150-200 g kiełbasy
    400 ml bulionu
    pieprz
    pęczek koperku

 Kapustę umyć, usunąć „głąb” i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do kapusty. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 30 minut.

W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażyć razem przez chwilę. Dodać do kapusty.

Pod koniec bigos doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekany koperek. Jajka faszerowane pieczarkami

    5 jajek
    7 pieczarek
    2 łyżki majonezu
    łyżka chrzanu
    szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek
    sól
    pieprz
    olej

1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić na pół, a żółtka przełożyć do miski.
2. Pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do żółtek.
3. Za pomocą widelca rozgnieść żółtka, wymieszać je razem z pieczarki tworząc z nich jednolitą masę.
4. Dodać szczypiorek i pieprz do smaku.
5. Dodać majonez i chrzan.
6. Gotową masą wypełnić ugotowane białka i udekorować suszonym koperkiem. Jajka faszerowane w 3 kolorach

jajka (u mnie 8 szt.)koncentrat pomidorowychrzanpęczek koperkupęczek szczypiorku majonezsól, pieprzkilka czarnych oliwek do ozdoby

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjść żółtka i przełożyć je do miski.
2. Żółtka rozetrzeć z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku i podzielić na trzy części.
3. Pierwszą część wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, drugą z chrzanem, a trzecią z posiekanym koperkiem.
6. Każdą z mas nakładać łyżką do szprycy i napełnić nią połówki białek. Faszerowane jajka posypać pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czarnych oliwek.

Tablic
6
Zszywek
241
Ulubionych
234
Aktywność
»
Obserwowanych
82
Obserwuję
3
Obserwują
12

Ciekawe

przeczytane skusiłam się po bardzo dług...
Obserwuj tablicę
Następna strona

Witaj na Zszywacz.pl!
Załóż konto i zyskaj.

Załóż konto Masz już konto? Zaloguj się »